Friday, December 01, 2006

Arama motorunda sitenizin kolay bulunabilmesi

Arama motorunda sitenizin kolay bulunabilmesi

Google'ın arama sonuçları arasında listelenmenin en kolay ve en hızlı yolu, Google robotları tarafından önceden indekslenmiş ve halihazırda arama sonuçlarında yer alan bir site ya da blogdan sayfanıza link verilmesini sağlamaktır.

Kendinize ait böyle bir siteniz/blogunuz varsa, oradan yeni sitenize/ blogunuza link verin.

Eğer link aldığınız o site sık sık güncellenen bir siteyse, Googlebot'lar da onu düzenli olarak tarıyor demektir. Bundan sonraki ilk uğrayışlarında bulacakları linki takip ederek yeni sayfanızı da tarayacaklardır. Yeni sayfanızın taranması, Google arama sonuçlarında görünmeye başlaması anlamına geliyor.

Duruma göre, bu iş, eğer şanslıysanız linki koymanızdan sonraki bir kaç saat içinde bile gerçekleşebilir. Dediğim gibi, link aldığınız site sık sık güncelleniyorsa, en fazla 1 hafta sürebilir. Sayfanız, arama sonuçlarında görünmeye başladığı anda, linki isterseniz geri çekebilirsiniz, artık gerek kalmamıştır. Eğer sayfanıza böyle bir link alma şansınız varsa, sayfanızı ayrıca Google'a kaydettirmenize gerek kalmaz.

Çünkü
"http://www.google.com/addurl/?continue=/addurl"

adresinden kayıt ettirdiğiniz sayfaların taranması daha uzun sürebiliyor. Kolay değil tabii herşeyi kendi kendine arayıp bulup, sistemine dahil etmesi, Google bile zorlanabilir. O yüzden biraz yol göstermek lazım.

Kendinize ait indekslenmiş bir siteniz veya blogunuz yoksa, konu olarak sizinkine yakın, tercihen biraz PageRank'i olan bir siteden size link vermesini isteyebilirsiniz.

Sayfanızın Google'da yer almaya başlayıp başlamadığını anlamak için, arama kutucuğuna "site:www.alanadınız.com" yazıp kontrol edebilirsiniz. Eğer sonuç gelmezse, sayfanız henüz taranmamış demektir.

Not: Bu sadece Google arama motoru için geçerli değil, diğer arama motorları tarafından listelenmek için de onların sonuçlarına dahil olan sitelerden link almaya çalışın.

No comments: